Recent comments

A fellow typist
sigh... alright.

Typist
I am 22, and I've enjoyed typing since I took a touch typing class in …

Sean Maguire
that word probably took 8 off my wpm lmao

A Concerned Typist
Sorry bro, it's their natural habitat. Also they're practicing flaming strangers who didn't ask for …

Anonymous
Nah. I get lost in my typing though.

More

Quotes

Add a new quote

Recent quotes - Best quotes - Worst quotes -

Слепо куцање
Поред времена које је потребно провести у вежбању, неопходно је и научити како треба правилно распоредити прсте на тастатури. Веома је битно да сваки прст и на једној и на другој руци буде подједнако активан, тако да сваки прст треба да куца само одређена слова.

Слепо куцање
Када научите технику слепог куцања више нећете требати да гледате у тастатуру да бисте пронашли слова која желите куцати и моћи ћете да куцате много већом брзином!

Херцег Нови - Црква Св. Арханђела Михајла
На данашњем главном тргу Старог града, тргу Херцега Стјепана, који се популарно назива и Белависта, налази се црква Св. Арханђела Михајла, један од драгуља бококоторског неимарства, особит по архитектонској и умјетничкој изради. Саграђена је у три стила: византијском, барокном и готском.

Луштица
Луштица је полуострво на улазу у Боку Которску. Двије трећине Луштице припада општини Херцег Нови, док једна трећина општини Тиват. На Луштици се налази преко 20 цркава који сведоче о богатој прошлости. Због тога се Луштица назива и Мала Света Гора.

Деспот Стефан Лазаревић
Деспот Стефан Лазаревић је био велики покровитељ уметности и културе пружајући пордшку и уточиште како ученим људима из Србије, тако и избеглицама из околних земаља. Поред тога, он је и сам био писац, а његово најзначајније дело је "Слово љубве" које се одликује ренесансним цртама.

Смедеревска тврђава
Смедеревска тврђава је тврђава у Смедереву на ушћу реке Јазаве у Дунав у другој половини 15. века подигао деспот Ђурађ Бранковић. Тврђава је по свом типу класично равничарско утврђење што је чини јединственом у српској средњовековној архитектури.

Велика Морава
Велика Морава или само Морава, је река у Србији. Настаје спајањем Западне и Јужне Мораве код града Сталаћа. Улива се у Дунав на простору између Смедерева и Костолца. Дужина Велике Мораве је 185 км.

Дунав
Дунав је друга река по дужини у Европи након Волге. Настаје на планини Шварцвалд у Немачкој од својих изворишних кракова Брег и Бригах код града Донаушингена. Дужина Дунава кроз Србију износи 588 км.

Нови Сад
Нови Сад је дуго времена био центар српске културе, због чега је често називан Српска Атина. Првобитна имена Новог Сада била су Рацко (Српско) село, Рацка варош, Рацки град и Петроварадински шанац, док име Нови Сад датира из 1748. године.

Манастир Савина
Манастир Савина се налази у Херцег Новом у Боки Которској и направљен је у бујној медитеранској вегетацији на једном од најљепших дијелова бокељске обале. Манастир се састоји од три цркве: Мали храм Успења пресвете Богородице, Велики храм Успења пресвете Богородице и Храм Светог Саве по коме је манастир и добио име.

Манастир Хиландар
Хиландар је српски православни мушки манастир у држави православних монаха која постоји више од хиљаду година. Манастир је саграђен на иницијативу Светог Саве, који је постао монах на планини Атос 1191. године. Налази се у северном делу Свете горе на трећем краку полуострва Халкидики.

Манастир Сопоћани
Манастир Сопоћани, дом Свете Тројице, је подигао краљ Стефан Урош први недалеко од извора реке Рашке. Манастир се налази на 17 км западно од Новог Пазара. На овом месту, изворишту српске средњовековне државе Немањића, трећи син краља Стефана Првовенчаног је иза себе оставио задужбину која својом величином и лепотом надмашује све дотадашње српске цркве.

Манастир Раваница
Манастир Раваница је манастир у Србији и налази се у подножју Кучајских планина, поред села Сења код Ћуприје. Раваница је задужбина кнеза Лазара Хребељановића. После Косовске битке и Лазареве погибије, његове мошти пренесене су из приштинске цркве Вазнесења у Раваницу 1392. године. Манастир је од тада постао место ходочашћа и жижа око које се ствара култ кнеза Лазара, косовског мученика, а затим и његових сабораца.

Пећка патријаршија
Манастир Пећка патријаршија је скуп цркви на домаку Пећи, крај Пећке Бистрице, а на улазу у Руговску клисуру. Пећка патријаршија је један од најзначајнијих споменика српске прошлости. У њој се вековима налазило седиште и маузолеј српских архиепископа и патријарха. Од свога постанка у 13. веку, Патријаршија је окупљала учене теологе, врсне књижевнике и обдарене уметнике и сви су они у њој остављали сведочанства о свом прегалаштву.

Манастир Тумане
За име манастира везано је неколико предања за Милоша Обилића, прослављеног косовског јунака. Милош је рођен у оближњем селу Кобиље, а имао свој дворац у оближњем селу Двориште. Приликом одласка у лов нехотице је ранио испосника Зосима Синајита који је пребивао у оближњој пећини. Када га је понео видару на лечење пустињак му рече "Ту мани" тј. Нема лека - пусти да ту умрем. Да окаје грех Милош подиже задужбину - манастир у који положи Зосимове мошти.

Манастир Студеница
Манастир Студеница је један од највећих и најбогатијих манастира Српске православне цркве. Налази се 57 км од Краљева, а основао га је Стефан Немања 1190. године. Манастир Студеница је подигнут крајем 12. века у пустом пределу "који беше ловиште зверова." Посвећен је Успењу пресвете Богородице. Прва фаза радова је завршена у пролеће 1196. године, када је Стефан Немања препустио престо свом сину Стефану Првовенчаном.

Манастир Милешева
Манастир Милешева је српски средњовековни манастир. Налази се на шестом километру од Пријепоља на реци Милешевци. Рашки по стилу, подигао га је краљ Стефан Владислав у првој половини 13. века као своју задужбину, а у њој је и сам сахрањен. Фреске Милешеве се убрајају међу најбоља европска остварења 13. века, а од њих је најпознатији Бели Анђео.

Манастир Манасија
Манастир Манасија је један од најзначајнијих споменика српске средњовековне културе и најзначајнија грађевина која припада тзв. "Моравској школи." Припада Епархији браничевској Српске православне цркве. Манастир Манасија је задужбина деспота Стефана Лазаревића. Почео је да се зида 1407, а градња је окончана 1418. године.

Манастир Каленић
Манастир Каленић је женски манастир Српске православне цркве, припада шумадијској епархији. Налази се у близини Рековца и 12 км од села Опарић. Посвећен је Ваведењу пресвете Богородице. Каленић је задужбина протовестијара Богдана, угледног велможе деспота Стефана Лазаревића. Црква је саграђена и осликана између 1407. и 1413. године.

Манстир Жича
Жича је српски средњовековни манастир из прве половине 13. века, који се налази у близини Краљева и припада Епархији жичкој Српске православне цркве. Подигао ју је први краљ Србије из династије Немањића, Стефан Првовенчани од 1206. до 1221. године. Стефан Првовенчани је такође наредио да се будући краљеви Србије крунишу у Жичи.