Recent comments

J.K. Rowling
I really enjoyed reading your post. It's a subject I've been passionate about for a …

Technoblade
THECNOBLADE NEVER DIESSSSSS

Technoblade
Technoblade never dies!!!!!

Curtis Baldwin
I find that complimenting yourself in the mirror has similar effects.

Meg Bashwiner
I have to agree with this guy, bananas are awesome

More

Quotes

Add a new quote

Recent quotes - Best quotes - Worst quotes -

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_historia - Suomen historia
Suomen historia on 1100-luvulta alkava ajanjakso, jolta on löydetty Suomea koskevia kirjallisia lähteitä - edeltävä aika on Suomen esihistoriaa. Suomen historiallisen ajan alkaminen aloitti myös Suomen keskiajan. Muualla Euroopassa keskiajan lasketaan alkaneen jo 400-luvulla. Kirjallisten lähteiden harvuuden vuoksi 1100-1200-lukuja sanotaan usein Suomen varhaishistoriaksi.

Lindfors, S. & Pulkkinen, R. - Aallotar
Aallotar on Elias Lönrotin Kalevalaan luoma hahmo, joka voidaan luokitella luonnottareksi. Eepoksessa Väinämöinen mainitsee Aallottaren laulaessaan. Tämän jälkeen hahmo on elänyt omaa elämäänsä suomalaisessa kulttuurissa. Zacharis Topelius kertoo Maamme-kirjansa (1875) luvussa "Pakanalliset jumalat ja sankarisadut" Aallottaresta.

Wikipedia (2022) - Sarvikuonot (Rhinocerotidae)
Sarvikuonot ovat kavioeläimiin kuuluvia suurikokoisia nisäkkäitä, joita elää luonnonvaraisina Afrikassa ja Aasiassa. Sarvikuonojen heimoon kuuluu viisi elossa olevaa lajia: isosarvikuono, pensassarvikuono, sumatransarvikuono, intiansarvikuono ja jaavansarvikuono. Näistä neljä on uhanalaisia.

Wikipedia (2022) - Pingviinit (Spheniscidae)
Pingviinit on pingviinilintujen lahkon ainoa heimo. Siihen kuuluu luokitteluska riippuen noin 17 lajia, joista kaikki elävät eteläisellä pallonpuoliskolla. Useimmat pingviinilajit ovat eteläisen lauhkean ilmastovyöhykkeen lintuja, mutta jotkin elävät koko ikänsä Etelämantereella ja sen rannikkovesissä. Pohjoisin pingviinilaji elää Galapagossaarilla lähellä päiväntasaajaa.

Wikipedia (2022) - Norsut (Elephantidae)
Norsut eli elefantit ovat suurimpia maalla eläviä nisäkkäitä. Norsut on norsueläinten lahkon viimeinen elossa oleva heimo, ja siihen kuuluu nykyisin kolme lajia: aasiannorsu eli intiannorsu, savanninorsu eli pensasnorsu ja metsänorsu. Norsujen heimoon luetaan myös sukupuuttoon kuollut mammuttien suku.

Wikipedia (2022) - Kengurut (Macropodidae)
Kengurut ovat pussieläinten heimo. Niille on tunnusomaista hyppiminen vahvoilla takajaloillaan. Kenguruita on 65 lajia, joita elää alkuperäislajeina Australiassa ja Uudessa-Guineassa. Ne ovat Australiassa laajalle levinneitä. Kengurut kuuluvat Australian tunnusomaisimpiin eläimiin, ja Australian vaakunassa esiintyy kenguru.

Wikipedia - Sinisorsa (Anas platyrhynchos)
Sinisorsa eli heinäsorsa on sorsien sukuun kuuluva lintulaji. Sitä tavataan pohjoisella pallonpuoliskolla Pohjois-Amerikassa, Etelä-Grönlandissa, Euroopassa, Pohjois-Afrikassa ja Aasiassa; lisäksi sitä on istutettu Australiaan ja Uuteen-Seelantiin. Suomessa Sinisorsa on yleinen; se on myös Suomen suosituin riistalintu.

Wikipedia (2022) - Vesinokkaeläin (Ornithorhychus anatius)
Vesinokkaeläin on pienikokoinen nisäkäslaji, jota esiintyy Kaakkois-Australiassa ja Tasmaniassa. Neljän nokkasiililajin ohella vesinokkaeläin on yksi viidestä nokkaeläimiin kuuluvasta nisäkäslajistä, jotka eivät synnytä eläviä poikasia vaan munivat. Muiden nokkaeläinten tapaan myös vesinokkaeläimellä on sähköaisti.

Wikipedia (2022) - Poro
Poro on pohjoisessa Fennoskandiassa elävä puolivilli kotieläin, joka laiduntaa tuntureilla ja Metsä-Lapin alueella. Poron kantamuoto on peura, erityisesti tunturipeura, ja kesyttäminen lienee tapahtunut myöhäiskeskiajalla. Vuonna 2001 Suomessa oli 185 000 poroa.

Wikipedia (2022) - Jääkarhu (Ursus maritimus)
Jääkarhu on pohjoisen pallonpuoliskon arktisella alueella tavattava karhulaji. Se on suurin karhu ja suurin maalla elävä lihansyöjä. Maailmassa elää nykyisin arviolta 26000 jääkarhua. Jääkarhun turkki on kokonaan valkoinen. Jääkarhu-uros painaa normaalisti 400-600 kilogrammaa. Jääkarhu syö etupäässä hylkeitä, joita se saalistaa hiipimällä ja jahtaamalla, hengitysaukolla vaanimalla, tai poikaspesän katon läpi. Jääkarhu on myös ihmiselle vaarallinen.

Tove Jansson - Nyytti
Jos pidät minusta lupaat poimia minulle kaikki tuikkivat tähdet tummalta taivaankannelta. Jos pidät minusta oikein paljon lupaat noutaa minulle hopeisen kuun taivaalta. Mutta jos rakastat minua et tee turhia lupauksia.

Erasmus Rotterdamilainen
Onko olemassa houkkamaisempia houkkia kuin ne jotka kristillisen hurskauden tulinen hehku on täysin vallannut; he tuhlaavat omaisuutensa, eivät piittaa loukkauksista, alistuvat petkutettaviksi, eivät erota ystäviä vihollisista; hyvinvointi on heille kauhistus, paasto, valvominen, itku, suru ja piina ilon lähde; elämä yököttää heitä, yksin kuolema on kiehtova.

Pierre Abelard
Me sanomme hyvää tarkoitusta itsessään oikeaksi, mutta teko on hyvä - ei siksi että se sisältää jotain hyvää vaan - siksi että se on tehty hyvässä tarkoituksessa. Sama teko saattaa tulla tehdyksi saman ihmisen toimesta eri aikoina. Mutta riippuen hänen erilaisista tarkoituksistaan tuo teko voi olla yhtenä ajankohtana hyvä, toisena paha.

Aristoteles
Historia kertoo siitä, mitä on tapahtunut, runous taas siitä, mitä saattaisi tapahtua. Runous on filosofisempaa ja vakavampaa kuin historia, sillä runous puhuu siitä, mikä on yleispätevää, kun taas historia puhuu yksittäistapauksista.

Aristoteles
Suurisieluinen ei pienten asioiden takia asetu mielellään alttiiksi vaaroille, koska hän arvostaa harvoja asioita. Mutta suurten asioiden yhteydessä hän uhmaa vaaroja ja on valmis uhraamaan henkensä, koska hän ei pidä elämää elämisen arvoisena millä ehdolla tahansa.

Aristoteles
Joku voi esimerkiksi pelätä tai olla rohkea tai himoita tai vihastua ... liian paljon tai liian vähän, mikä ei ole hyvä. Mutta tuntea näin oikeina aikoina, oikeissa tilanteissa, oikeita henkilöitä kohtaan, oikeasta syystä ja oikealla tavalla ... on tyypillistä hyveelle.

Platon
Jos minulle selitetään jonkin esineen kauneuden johtuvan sen viehättävästä väristä, muodosta tai muusta sellaisesta, käännän tälle puheelle selkäni, sillä se saa minut vain hämmennyksiin. Sen sijaan minä pidän suoran yksinkertaisesti ja ehkä lapsekkaastikin kiinni siitä käsityksestä, ettei esinettä tee kauniiksi mikään muu kuin itse kauneuden läsnäolo tai osallisuus siihen.

Platon
Juuri suhtautuminen sellaisiin ihmisiin, joille on helppo tehdä vääryyttä, paljastaa selvästi, kunnioittaako asianomainen luonnostaan oikeudenmukaisuutta ja vihaako hän vääryyttä todella vai haluaako vain antaa itsestään tällaisen kuvan.

Platon
Samoin kuin ihminen ei myönnä olevansa itse syypää rikkomuksiinsa ja suuriin onnettomuuksiinsa vaan syyttää muita ja pitää aina itseään viattomana luullen näin tuottavansa sielulleen kunniaa, hän on aivan väärässä, sillä vahinkoa hän sille näin tuottaa.

Ksenofanes
Mutta jos lehmillä ja hevosilla ja leijonilla olisi kädet tai ne voisivat piirtää käsillään ja tehdä asioita mitä ihmiset voivat tehdä, niin hevoset piirtäisivät jumalten muodot hevosenkaltaisiksi, lehmät lehmänkaltaisiksi, ja ne tekisivät heidän ruumiistaan muodoltaan samanlaisia kuin mitä heillä kullakin itsellään on.